2021-10-13 08:10:07• hírek • Bede Emőke

Megvan, mikorra kell elkészülnie az Óvári-Csenger határátlépőnek

Fotók: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, Szatmár Megyei Tanács
Fotók: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, Szatmár Megyei Tanács

Kedden Szatmárnémetiben, az Aurora Hotel konferenciatermében tartotta soros, immár 20. ülését a román-magyar autópályákért felelős munkacsoport. Az eseményt a Közúti Infrastruktúra-Kezelő Vállalat, azaz a CNAIR, valamint a szállításügyi minisztérium szervezte, s a helyi és regionális hatóságok vezetői mellett természetesen jelen voltak a magyar partnerintézmények képviselői is.

A találkozó központi témájaként a román és magyar felek kölcsönösen tájékoztatták egymást mindazon projektek jelenlegi állásáról, melyek révén Románia a magyarországi M49-es és M44-es gyorsforgalmi utakkal kapcsolódik össze. Szatmár megye tekintetében a legfontosabb projekt jelenleg a Szatmárnémetit Óvárival összekötő gyorsforgalmi út, mely a leendő Óvári-Csenger határátkelőn keresztül a magyarországi M49-esre fog csatlakozni.


A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint mostanra elkészültek a topográfiai, geotechnikai és archeológiai tanulmányok, sikerült megszerezni a szükséges engedélyeket és jóváhagyásokat, és már kérelmezték a környezetvédelmi engedélyt is a szakhatóságtól. 2021 novemberéig elkészül a projekt megvalósíthatósági tanulmánya, 2022 májusáig pedig el kell készülnie a műszaki tervnek is. Ha minden az ütemterv szerint halad, a munkálatok elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást 2022 júliusában írják majd ki, a kivitelezésre szánt idő pedig 18 hónap lesz.



A Szatmárnémetit Óvárival összekötő gyorsforgalmi út teljes hossza 14,831 kilométer, szélessége pedig menetirányonként 7 méter lesz, az elválasztó, szalagkorláttal is ellátott sávot pedig 3 méter szélesre tervezik.


Ami pedig az új Óvári - Csenger határátkelőhelyet illeti, az 2024-ig kell elkészüljön, és összesen 10 sávon történik majd a határátlépés: 4 sávon a teherforgalom, 2 sávon az autóbuszok és 4 sávon a személyautók. A Szatmárnémeti-Óvári terelőút megépítésével a szakemberek átlagosan több mint tízezer határátkelő személlyel számolnak, ami jelentős terhet vesz majd a Petei átkelőről, amely Nagylak 1 és Nagylak 2 határátkelők után a legnagyobb forgalmat lebonyolító határátkelő hely - tájékoztat a megyei tanács.






 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: